Veilig hardlopen bij onweer en bliksem

bliksem

bliksemDe maand augustus dreigt een natte maand te worden. Nu is regen nog niet zo’n groot probleem: een miezerige regen is soms wel lekker verfrissend. Maar als er tijdens het hardlopen onweer uitbreekt, kun je maar beter dekking zoeken. Neem bijvoorbeeld het verhaal van de 37-jarige hardloper die tijdens het luisteren naar zijn iPod werd getroffen door onweer, nadat de bliksem insloeg in een boom waar hij langs rende. De man werd 2,5 meter weggeslingerd en moest naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis worden gestuurd. Een medisch tijdschrift heeft het geval beschreven: de man hield er tweedegraads brandwonden op zijn borst en linkerbeen aan over. Krijg je te maken met onweer tijdens het hardlopen, dan kun je dus maar beter weten wat je moet doen.

Hoe ver is het onweer?

De eerste stap is bepalen hoe ver het onweer van je is verwijderd. Dit doe je door te tellen: liggen er minder dan 10 seconden tussen de bliksemflits en het dondergeluid, dan is het onweer erg dichtbij. Is de tijdsduur tussen flits en donder minder dan 5 seconden, dan zit je midden in de bui. Als je haar statisch wordt, moet je helemaal gaan rennen om dekking te zoeken!

Wees flexibel

Het kan natuurlijk nooit kwaad om voor vertrek even de Buienradar te raadplegen en te kijken of er onweer wordt verwacht. Als je langere afstanden gaat lopen is het verstandig om ‘s ochtends te gaan lopen, als er minder kans op onweer is. En probeer ook flexibel te zijn: als je hardloopschema zegt dat je anderhalf uur moet gaan hardlopen terwijl het weer niet meezit, kun je met het oog op je eigen veiligheid best een dagje opschuiven. Als je onweer kunt zien of horen, moet je al bezig gaan met het zoeken van dekking. Zorg dat je wat kleingeld op zak hebt, bijvoorbeeld een briefje van 5 euro, zodat je in een café iets kunt gaan drinken. Een storm kan ver weg lijken, maar de bliksem kan 15 kilometer vanaf het centrum van de bui toch al inslaan.

Zoek een groot en stevig gebouw op, zoals een café of sportkantine. Een afdakje, terrasparasol, schuur of carport biedt onvoldoende bescherming en is relatief hoog waardoor het getroffen kan worden door bliksem. Ook kan het gemakkelijk instorten als er een boom op valt. Een auto vormt wel een goede bescherming, waarbij je ramen en deuren sluit en de metalen delen van de auto niet aanraakt.

Geen schuilplaats, wat nu?

Bliksem slaat meestal in op een hoog voorwerp. Blijf daarom weg van hoge bomen, torens, hekwerken, lantaarnpalen en hoogspanningsleidingen. Ook moet je niet met je fiets aan de hand gaan lopen of metalen voorwerpen zoals een paraplu in de hand houden, voorzover je die überhaupt bij de hand hebt tijdens een hardlooprondje. Zoek het laagste punt, bijvoorbeeld een greppel. Als je in het bos bent: ga schuilen onder een groepje lage bomen, op een flinke afstand van hoge bomen in de omgeving. Ga gehurkt zitten, met je armen om je knieën en je hoofd zo laag mogelijk. Ga niet plat op de grond liggen.

Ben je met een groep, dan kun je het beste op een paar meter afstand van elkaar gehurkt gaan zitten. Ook dan moet je uit de buurt blijven van hoge voorwerpen zoals palen, hekken en parasols.

Onweer en oordopjes

Zoals het hierboven beschreven geval van de 37-jarige hardloper al duidelijk maakte: het is onverstandig om te gaan hardlopen tijdens onweer met een iPod of andere muziekspeler. De gewond geraakte man liep niet alleen uiterlijke brandwonden op, maar ook interne verwondingen aan gewrichten op. Zijn trommelvliezen raakten gescheurd en hij liep een scheur in zijn kaak op. De kabels van de oordopjes werkten daarbij als een geleider. Het is daarom onverstandig om je oordopjes in te houden tijdens een onweersbui.

Zie je iemand die getroffen wordt door onweer, dan hoef je niet bang te zijn dat de persoon onder stroom staat. Bel 112 en help de persoon, bijvoorbeeld door te reanimeren als je in bezit bent van een EHBO-diploma.