Zo voorkom je dat hardloopkleding gaat stinken

Polygiene

We verwachten nogal wat van onze hardloopkleding. Het moet lekker zitten, je prestaties verbeteren, snel zweet afvoeren en niet gaan stinken. Voor dat laatste probleem is er nu een oplossing: speciale materialen die voorkomen dat er vieze geurtjes ontstaan.

Zweet stinkt niet

Zweet stinkt niet

Door de combinatie van hitte, zweet, bacteriën en vettigheid van je huid ontstaat er een mix die behoorlijk kan gaan stinken. Fabrikanten van hardloopkleding hebben daar iets op gevonden, met nieuwe technologie om vieze geur te voorkomen. Ze gebruiken kleding van natuurlijke anti-bacteriële stoffen zoals wol en bamboe, of verwerken speciale materialen in hun kleding. Maar dat betekent niet dat ze volledig geurloos zijn. Draag je elke dag van de week hetzelfde shirt, dat je na het sporten nog halfnat in je tas stopt, dan krijg je alsnog een vieze geur.

Zweet stinkt van nature niet. Het zijn de bacteria die voor stinkende kleding zorgen. Deze micro-organismen verzamelen zich in de vezels van je kleding en vocht doet de rest. Ook vettigheid, vuil en restjes zeep en wasverzachter kunnen ervoor zorgen dat de bacteriën hun gang kunnen gaan, met een vieze geur als gevolg.

Met de 6 oplossingen hieronder voorkom je stank.

#1 Polygiene

Bij Adidas kun je kiezen voor de antigeur-technologie Polygiene. Polygiene wordt gemaakt door een Scandinavisch bedrijf en is bedoeld voor synthetische stoffen. Het is vriendelijk voor het milieu, ook omdat je je kleding minder vaak hoeft te wassen. Textiel dat met Polygiene is behandeld hoeft minder vaak in de wasmachine, zodat je tijd, energie, water én geld bespaart. De kleding gaat daardoor ook langer mee. Polygiene werkt ook samen met Patagonia, Jack Wolfskin, AGU, Berghaus, Nomad, La Sportiva en HEAD.

#2 Patagonia Gladiodor

Over Patagonia gesproken: zij hebben de Gladiodor-technologie. Deze gebruikt moleculair kleine ‘speertjes’ die de celwanden kapotmaken zodat er geen geur kan ontstaan. Zoek je Patagonia-kleding die hier gebruik van maakt, let dan op het materiaal Capilene. Dit is een geregistreerde merknaam van Patagonia en het is in feite een soort polyester met waterafstotende eigenschappen. Patagonia voegt er vervolgens Gladiodor aan toe: een antibacteriële coating die voorkomt dat bacteriegroei optreedt waardoor vieze geurtjes ontstaan. Het is milieuvriendelijk. Patagonia gebruikt in de kleding ook koolstofdeeltjes die bacterie opnemen. Zo blijft je kleding fris en prettig om te dragen.

Polygiene-sokken

#3 Under Armour Anti Odor

Bij Under Armour vinden we de Anti Odor-technologie. Dit zorgt ervoor dat bacteriegroei wordt afgeremd op plekken waar je veel zweet, bijvoorbeeld onder je oksels. Het resultaat is dat je na een dag intensief sporten nog steeds fris ruikt. Under Armour heeft nog meer oplossingen om zweetvorming te voorkomen, zoals het Moisture Transport System. Dit voert zweet af en zorgt ervoor dat kleding licht en droog blijft. Mesh-gaas zorgt ervoor dat de kledingstukken goed ventileren. Verder hebben ze ook nog CoolSwitch-technologie, waarbij een speciaal laagje aan de binnenkant van je hardloopshirt zorgt ervoor dat je lichaam sneller afkoelt tijdens het trainen en niet oververhit raakt.

#4 Nike Dri-Fit

Nike Dri-Fit kent iedereen wel. De sportkledingfabrikant gebruikt een combinatie van polyester en microvezels om te voorkomen dat er zweet ophoopt op bepaalde plekken. Het is niet zozeer een antigeur-technologie maar is vooral bedoeld om zweet snel af te voeren zodat de bacteriën er niet van kunnen smullen. Het draait bij Nike dus vooral om ventilatie. Dit zorgt ervoor dat je na het sporten nog steeds fris ruikt. Het kan niet een stinkgeur voorkomen als je je natte shirt in een tas propt.

Volgens het Nike-lab zijn dit de plekken waar je het meest zweet:

Nike: zweetplekken

#5 Wollen sportkleding

Je ziet ze niet zo heel veel: hardloopbroeken van wol. Ze worden onder andere op de markt gebracht door Smartwool. De broeken zijn van nature anti-bacterieel, beschermd tegen schimmelvorming en anti-stank. De bacteriën die stank veroorzaken hechten zich liever vast aan gladde oppervlakken zoals synthetische vezels. Wol kan ook goed vocht afvoeren en voorkomt dat bacteriën zich ophopen. Je zou misschien denken dat zo’n wollen tight te warm of kriebelig is, maar dat hoeft niet. De vezels reguleren juist de warmte, maar je kunt ze wel het beste in de koudere maanden dragen.

Toch wat huiverig? Je kunt ook beginnen met het dragen van wollen sokken.

Smartwool sokken

#6 Sportkleding van bamboe

Met kleding van bamboe heb je een stuk minder last van zweten. Bamboe absorbeert drie keer meer vocht dan katoen en voert het door de buisvormige structuur snel af. Daardoor blijft je kleding langer droog. Bamboe-kleding voelt zijdezacht aan en is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Het is hypoallergeen en antibacterieel, dus minder last van vervelende geurtjes zelfs bij herhaaldelijk gebruik. De kleding houdt bovendien koeler dan traditionele kleding. Bamboe kleding is vooral verkrijgbaar als onderkleding, dus hemden en shirts.